NAGRADNI IZLET ZA RAZISKOVALCE 2020/21

30. septembra 2021

V četrtek, 9. septembra, smo se dijakinje Nika Paradis, 3. d, Špela Dobaj in Lana Kotnik, 3. ktb, v spremstvu prof. Petra Čepina Tovornika odpravile na nagradni izlet za mlade raziskovalce.

Pot iz Celja nas je vodila k ogledu Noordung centra v Vitanju. Ob prihodu smo si ogledali kratek film, v kateri smo podrobneje spoznali vesoljsko postajo. Po ogledu filma smo spregovorili z novo članico družine Centra Noordung humanoidno robotko Vito, ki je ime dobila po naselju Vitanje. Robotka je prva družabna humanoidna robotka na svetu, ki brez težav zazna svoje okolje in začne pogovor, ko vas zagleda.

Nato smo ogled nadaljevali z glavno razstavo, kjer je bila predstavljena življenjska pot slovenskega pionirja vesoljskih znanosti Hermana Potočnika Noordunga in njegova povezava z Vitanjem. Razstava je zajemala  predstavitev najznamenitejše vizionarske ideje Hermana Potočnika Noordunga (bivalno oko) ali vesoljsko postajo na geostacionarni orbiti. Na ogled je bila možna tudi edinstvena knjižna zbirka prevodov vključno s prvim originalnim izvodom v nemškem jeziku z naslovom Das problem der befahrung des weltraums – der raketen motor iz leta 1929. Sledile so razstave Slovenija v vesolju, Podobe zemlje, Življenje v vesolju ter Sončni sistem. Zvezda ogleda razstave pa  je bil eden izmed najdragocenejših eksponentov. Center Noordung je namreč ob pomoči ameriškega veleposlaništva v Ljubljani in Nase doletela čast, da so nam lahko predstavili kamen s površja Lune. Ogledali smo si koncept predstavljanja vesolja v 360 stopinjah, ki se približuje virtualni resničnosti. 

Po malici je sledil ogled pot med krošnjami, ki leži v osrčju mogočnih pohorskih gozdov na vrhu Rogle, na nadmorski višini 1517 metrih. 1000-metrska dolga pot nas je popeljala skozi raznolik gozd. Verjamem pa, da je marsikomu vzel dih ob pogledu s 37-metrskega visokega stolpa, na katerem smo lahko uzrli veličasten razgled. Za zaključek izleta pa so dijake in profesorje pogostili s kosilom v gostišču Smogavc.

Nika Paradis, 3. d

Deli:

Tečaji

Zdravstveni reševalec / zdravstvena reševalka

Prijavite se lahko z elektronsko prijavnico na naši internetni strani.

Lokacija

Nahajamo se na Ipavčevi ulici 10 v neposredni

bližini Splošne bolnišnice Celje. 

Skip to content