18. 3. 2022 – SVETOVNI DAN SPANJA

19. marca 2022

V petek, 18. marca 2022, obeležujemo že 15. svetovni dan spanja, letos pod sloganom »Dober spanec, bister um, vse dobro«. Svetovni dan spanja je pod okriljem Svetovne zveze za spanje (WSS) organiziran mednarodno priznan dogodek, ki je namenjen ozaveščanju javnosti o prepoznavi spanja in njegovega pomembnega vpliva na naše zdravje. Spanje je nenadomestljiva fiziološka funkcija, ki vpliva na naše normalno vsakodnevno delovanje ter kvaliteto življenja, brez spanja ne moremo funkcionirati. Hormon, ki uravnava spanje in budnost se imenuje melatonin. Spanje se deli v štiri osnovne faze, ki si sledijo v zaporedju: dremavost, rahel spanec, globoki spanec in rem faza spanja (v kateri sanjamo). Povprečen človek prespi tretjino svojega življenja. Pomanjkanje ali slaba kvaliteta spanja kratkoročno povzročita zmanjšano pozornost, slabše pomnjenje, utrujenost, slabšo koncentracijo in produktivnost. Dolgoročno pa številne zdravstvene težave, kot npr.: debelost, sladkorna bolezen, zmanjšana imunost organizma, razvoj duševnih bolezni in poveča tveganje za nastanek rakavih obolenj in možganske kapi.

Vsaka tretja odrasla oseba ima težave z spanjem, najpogosteje z nespečnostjo, poznamo pa še okoli 90 drugih motenj spanja. Odrasel človek potrebuje 7-8 ur spanja na dan. Kvaliteten spanec nam jača imunski sistem, omogoča boljše pomnjenje in koncentracijo, daje nam energijo in omogoča regeneracijo telesa. Mladostniki v povprečju potrebujejo 8-9 ur spanja na dan, spanje pomembno vpliva na zdrav psihofizičen razvoj mladostnika ter pomaga pri utrjevanju in ohranjanju spomina ter učenju. Pomanjkanje spanca pri mladostniku povzroči slabšo koncentracijo, slabše rezultate na šolskem področju, utrujenost, večjo dovzetnost za sezonska obolenja in še mnoge druge posledice.

Kaj lahko storimo za kvalitetnejše spanje ? :

  • Vzdržujmo enako rutino spanja,
  • preko dneva bodimo izpostavljeni naravni svetlobi in svežemu zraku,
  • telesna aktivnost, vendar ne neposredno pred spanjem,
  • preko dneva ne dremajmo,
  • prezračimo prostor v katerem spimo,
  • ne uporabljajmo elektronskih naprav vsaj eno uro pred spanjem,
  • izogibajmo se kofeinu in alkoholu vsaj 6 ur pred spanjem,
  • izogibajmo se nočnemu učenju,
  • v posteljo ne odhajajmo z občutkom lakote,
  • poslušanje prijetne sproščujoče glasbe pred spanjem.

Kvaliteten in zadosten spanec je eden od temeljev zdravja. Povezan je z boljšo kakovostjo življenja in zdravja v vseh življenjskih obdobjih, zato poskrbite za dober spanec, kakor nagovarja letošnji slogan ob Svetovnem dnevu spanja: »Dober spanec, bister um, vse dobro«.

Mitja Kralj, 4. d

Deli:

Tečaji

Zdravstveni reševalec / zdravstvena reševalka

Prijavite se lahko z elektronsko prijavnico na naši internetni strani.

Lokacija

Nahajamo se na Ipavčevi ulici 10 v neposredni

bližini Splošne bolnišnice Celje. 

Skip to content