Predavanje o odvisnosti

10. junija 2022

V četrtek, 9. 6. 2022, so dijaki drugih letnikov prisluhnili predavanju o odvisnostih, s poudarkom na alkoholizmu.

Predavateljica mag. Nada Tržan-Herman, mag. farm. je podala zanimiv zapis/poročilo o predavanju:

ODVISNOST/ALKOHOLIZEM, predavanje 9.6.2022

mag. Nada Tržan-Herman, mag.farm.

Poročilo

Zdi se mi, da je bilo današnje predavanje uspešno in čeprav ni bilo vprašanj na listkih, so se vprašanja porodila sproti.

Najprej to, da današnji mladi niti ne vedo, kako so zasvojeni »z ekranom«. Hkrati pa je treba priznati, da je sedanjost in prihodnost njihov čas in da je moja generacija samo opazovalec iz preteklega časa.

Poglejmo primerjavo s preteklostjo, ki je skozi razvoj postala sedanjost:

V začetkih avtomobilizma so raziskovalci napovedovali, da človek ne more obvladovati hitrosti vozila pri več kot 60km na uro in danes vemo, da ni tako.

YN Harari zelo nazorno napoveduje transhumano družbo, prežeto z algoritmi, ki bodo prepoznavali človeka v najglobljih čustvenih odtenkih; to bo vodilo k raznim dobrim rešitvam (npr. v zdravstveni preventivi), po drugi strani pa bodo razni ponudniki storitev zlahka nekoga zvabili k sebi – »hacking humans«:

Predavanje: Hacking Humans – Yuval Noah Harari Roundtable at EPFL https://www.youtube.com/watch?v=xhpXU0x5894

Veliko naporov se vlaga, kako pritegniti pozornost; kako narediti zanimivo, vabljivo predavanje; a težava je v tem, da so možgani poslušalcev vse bolj pasivni. Govorjeno in brano besedo težko procesirajo in osvojijo. Že statične slike so tem (s slikicami zasvojenim) možganom dolgočasne; možgani »nove dobe« namreč potrebujejo vedno več dražljajev, da sploh ostanejo »budni«. Sprotna komunikacija (čeprav povsem banalna!) in predvsem »slikice in filmčki« pa se veselo vtisnejo v možgane brez »predelave« in uvida.

Izpostavila sem se z govornim nastopom, kar je bolj naporno kot power-point-prezentacija. Dijakinja je pogumno povedala, da bi bilo veliko bolj zanimivo, če bi npr.: videli na ekranu sliko ciroznih jeter itn. Gotovo so enako mislili tudi mnogi drugi, a tega niso povedali na glas. Slika, ki je krožila na papirju je bila najbrž za večino dijakov dolgočasna. Bila je kopija iz knjige Andreja Studena, Pijane zverine in je prikazala okvarjena jetra, želodec, spremembe na obrazih alkoholika; a bila je majhna, črno-bela, opremljena s tekstom. List je hitro zaokrožil okoli in vsebina sama po sebi ni privabila pogledov.

Da, v predavalnici sem videla tudi nekaj »odprtih oči« – nekaj dijakov, ki jih je vsebina zanimala. Rada bi povedala, da je dejansko razumevanje vsebin velik problem, ker to zahteva možganski napor. Vzgojitelji pa moramo razumeti čase, ki prihajajo a vseeno težiti k razkrivanju resnice, ki je takšna kot je.

Dr. Rutar – http://www.dusanrutar.net/blog/sola-z-duso-in-ucenje-o-dusi

Otrokovo telo ne bo raslo, če ga ne bomo hranili; um ne bo cvetel, če ne bo spodbujen in voden. In duh bo trpel, če ga ne bomo negovali. Izobraževanje in vzgajanje z dušo (soulful education) zajema različne načine za potešitev duhovne lakote današnje mladine. Ko usmerjamo mlade k iskanju konstruktivnih načinov za izražanje svojih duhovnih hrepenenj, lahko najdejo smisel v življenju, postajajo boljši v šoli, krepijo vezi z družino in prijatelji, v odraslo življenje pa vstopajo vitalno in z vizijo

Med predavanjem je bila izražena tudi dobra ideja, da bi prišel predavat kakšen alkoholik; verjetno bo najbolj dragoceno, da pride nekdo, ki je ozdravljen. Sicer pa se lahko navežejo stiki z društvom Al-anon v Celju; https://www.al-anon.si/strani/srecanja.php Tu pa dodajam zapis ozdravljenega alkoholika: https://ptujinfo.com/novica/lokalno/iskrena-izpoved-ce-me-ni-bilo-sram-ko-sem-bil-pijan-zakaj-bi-me-bilo-zdaj/149295

Na spletu se najdejo »zgodbe«, ki osvetlijo alkoholizem; npr.: https://old.delo.si/novice/slovenija/zgodba-zdravljenega-alkoholika-jutro-sem-zacel-s-pol-litra-vodke.html

Pa še nekaj o cirozi jeter (tekst in video):

https://www.zdravstvena.info/vsznj/jetrna-ciroza-in-zapleti/ Cirrhosis – What is cirrhosis? https://www.youtube.com/watch?v=g2mLjGRTxSY

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Dragi dijaki,

za zaključek bi rada rekla, da me bo veselilo, če ozavestite pomen prave mere (doze!).

Rastlinski svet daje podlago drogam (ki so v bistvu dragocene molekule!) oziroma ideje za molekule, ki jih farmacevti razvijejo v zdravila.

Od doze je odvisno, ali bo neka molekula predstavljala zdravilo, ali celo smrt.

Želim vam trezen uvid v skrivnosti življenja!

Nada

Deli:

Tečaji

Zdravstveni reševalec / zdravstvena reševalka

Prijavite se lahko z elektronsko prijavnico na naši internetni strani.

Lokacija

Nahajamo se na Ipavčevi ulici 10 v neposredni

bližini Splošne bolnišnice Celje. 

Skip to content