OKROGLA MIZA – RAK DEBELEGA ČREVESA IN DANKE

26. marca 2023

V četrtek, 23. 3. 2023, se je na Srednji zdravstveni in kozmetični šoli Celje odvila okrogla miza Rak debelega črevesa in danke. Vodile sva jo dijakinji Ana Rom in Selma Krantić iz 4. b pod mentorstvom profesorja Petra Čepina Tovornika. Za to tematiko sva se odločili, ker se nama zdi prav ozaveščati tudi mlajše o tej tematiki.

Gostje okrogle mize so bile gospa Albina Rezar Planko, dr. med., spec. interne medicine, onkologija in predstojnica oddelka za hematologijo in onkologijo v Splošni bolnišnici Celje, gospa Tatjana Škornik Tovornik, univ. dipl. san. inž., regijska koordinatorica in promotorka Programa Svit, ki deluje v okviru Nacionalnega inštituta za javno zdravje in gospa Stanka Drobnak, upokojenka ter ambasadorka v Programu Svit, ki je to bolezen občutila na svoji koži. Z nami so delile znanja in lastne izkušnje z različnih področij.

Podanih je bilo nekaj strokovnih dejstev o znakih in simptomih, zdravljenju, samem poteku bolezni in statistiki. Govorile pa so tudi o najpomembnejši stvari, to je o preventivi, kaj lahko naredimo kot posamezniki, da se bolezen pravi čas odkrije ter o dejavnikih, ki povečujejo možnost nastanka bolezni. Gospa Škornik Tovornik promovira in poskuša pripeljati ljudi do tega, da se vključijo v preventivni presejalni test, oz. da se vključijo v Program Svit. Gospa Rezar Planko pa se kot onkologinja srečuje že z obolelimi pacienti, ki jih vodi skozi zdravljenje. Gospa Drobnak pa je bila čustveno zelo vpletena, saj nam je zaupala svoj potek obolenja, svoje težke in kasneje uspešne trenutne ter nam vsem poslušalcem podala nekaj preventivnih napotkov.

Ana Rom in Selma Krantić, 4. b

Deli:

Tečaji

Zdravstveni reševalec / zdravstvena reševalka

Prijavite se lahko z elektronsko prijavnico na naši internetni strani.

Lokacija

Nahajamo se na Ipavčevi ulici 10 v neposredni

bližini Splošne bolnišnice Celje. 

Skip to content