OKROGLA MIZA – Živeti z demenco

08. aprila 2023

V sredo, 5. 4. 2023, se je na Srednji zdravstveni in kozmetični šoli Celje posnela okrogla miza Živeti z demenco. Vodili sva jo dijakinji Ajla Šišić in Nikolina Grujić iz 4. b pod mentorstvom profesorja Petra Čepina Tovornika. Za to tematiko sva se odločili, ker meniva, da se o demenci premalo govori in bi želeli drugim, ki bodo delali, oziroma imeli stik z osebami z demenco, pojasniti, kako pravilno ravnati in se obnašati v takšni situaciji. 

Gostje okrogle mize so bile gospa Helena Jazbec, upokojena višja medicinska sestra, ki je bila del društva Spominčica, ki se ukvarja z demenco, gospa Tatjana Lamut, srednja medicinska sestra in Vidka Kuselj, upokojena profesorica slovenščine, ki je napisala knjigo o svojih izkušnjah s partnerjem, ki je imel Alzheimerjevo bolezen. 

Z nami so delile znanja in izkušnje na tem področju. Govorile smo o prepoznavanju demence, vzrokih za nastanek, fazah demence, zdravstveni negi takih oseb, obravnavi ter komunikaciji in preventivi. 

Gospa Tatjana Lamut nam je delila svoje izkušnje iz doma starejših, kjer je zaposlena. Gospa Helena Jazbec nam je iz lastnih in delovnih izkušenj povedala, kako prepoznati in pravilno ravnati v takšnih situcijah. Gospa Vidka Kuselj pa nam je spregovorila o svoji knjigi, v kateri je predstavila potek bolezni njenega partnerja in nam prikazala, kako trpijo in se počutijo svojci oseb obolelih za demenco. 

Ajla Šišić, Nikolina Grujić, 4. b

Deli:

Tečaji

Zdravstveni reševalec / zdravstvena reševalka

Prijavite se lahko z elektronsko prijavnico na naši internetni strani.

Lokacija

Nahajamo se na Ipavčevi ulici 10 v neposredni

bližini Splošne bolnišnice Celje. 

Skip to content