Pismo ob kriznih dogodkih

06. avgusta 2023

Dragi dijaki in dijakinje, spoštovani starši in sodelavci/ke!

Ko v zadnjih dneh spremljamo izredne razmere in rušilno moč narave, se bolj zavedamo majhnosti človeka, a hkrati njegove veličine v duhu medsebojne pomoči in solidarnosti. Srčno upam, da ste vsi na varnem.

Na takšne situacije ne moremo biti pripravljeni in povsem običajno je, da se ob tako nenavadnih in ogrožajočih razmerah počutimo drugače kot običajno. Lahko doživljamo močna, prej neznana čustva, morda se drugače vedemo, morda pa na trenutke sploh ničesar ne občutimo. Vse to je lahko povsem normalen odziv na nenormalne okoliščine, v katerih smo se morda znašli. Vsak od nas ima individualen odziv ob kriznem dogodku. Znaki stresa se lahko pojavijo na fizični, čustveni, miselni ali vedenjski ravni. Dogodki se lahko marsikomu v telo zapišejo tudi kot travmatske izkušnje.  Premagovanje težav olajša aktivno udejstvovanje pri reševanju ali odpravljanju posledic (vendar ne preko naših osebnih meja), soočanje z realnostjo, čustvena opora, pomoč drugim, pogovor.

Spregovorimo o tem, kako se počutimo, kaj potrebujemo, kako živimo. Na šoli si želimo vaših odzivov. Če kdo potrebuje razbremenilni pogovor (na daljavo ali v šoli), se lahko zanj dogovori s šolskimi svetovalnimi delavkami. Po najboljših močeh in v okviru možnosti se bomo kot šola pridružili tudi drugim akcijam podpore in pomoči, ki jih boste predlagali. Iskrena hvala vsem, ki že pomagate.

Zaupajmo, da se bodo stvari umirile in sčasoma tudi uredile. Nenazadnje imamo po covidni krizi izkušnjo, da zmoremo marsikaj premagati in zdržati, ko stopimo skupaj. Predvsem pa vsem želim, da zmoremo ohraniti kanček optimizma.

Ostanite varni in mirni.

vaša ravnateljica Katja Pogelšek Žilavec in
šolske svetovalne delavke

Deli:

Tečaji

Zdravstveni reševalec / zdravstvena reševalka

Prijavite se lahko z elektronsko prijavnico na naši internetni strani.

Lokacija

Nahajamo se na Ipavčevi ulici 10 v neposredni

bližini Splošne bolnišnice Celje. 

Skip to content