SVETOVNI DAN ALZHEIMERJEVE BOLEZNI, 21. september

21. septembra 2023

Svetovni dan Alzheimerjeve bolezni praznujemo vsako leto 21. septembra od leta 1994. Obeležujemo ga, da bi ozavestili ljudi o prisotnosti te bolezni v naši družbi.

Alzheimerjevo bolezen je leta 1907 prvi opisal Alois Alzheimer. Po njem se bolezen tudi imenuje. Odkril jo je na primeru starejše ženske, ki se je zmedla v svojem stanovanju. September je na pobudo Alzheimer’s Disease International od leta 2011 svetovni mesec Alzheimerjeve bolezni. V tem mesecu po vsem svetu potekajo dejavnosti ozaveščanja javnosti o demenci, ki je tiha epidemija sodobnega časa. Letošnja tema meseca septembra je pravočasna diagnoza, saj dobi le vsaka četrta oseba, ki zboli za demenco, ustrezno diagnozo. Pravočasno prepoznavanje znakov demence, diagnoza, ustrezno zdravljenje in način življenja pripomorejo k večji kakovosti življenja bolnikov in svojcev.

Alzheimerjeva bolezen je najpogostejši vzrok demence. Več kot    60 % vseh bolnikov z demenco ima Alzheimerjevo bolezen. Bolezen povzroča določene spremembe v možganih (senilne lehe, nevrofibrilarne pentlje … ). Bolezen se lahko, čeprav precej redkeje, pokaže že pri 50. letu ali celo prej. Le 10 % bolnikov je ob pojavu bolezenskih znakov mlajših od 65 let. Alzheimerjeva bolezen ni nalezljiva. Značilno za Alzheimerjevo bolezen je, da se začne neopazno z motnjami spomina predvsem za nedavne dogodke. Napreduje razmeroma počasi, zlasti pri poznem začetku. Alzheimerjeve bolezni še ne moremo ozdraviti. Lahko pa lajšamo nekatere posledice bolezni. Simptomi Alzheimerjeve bolezni so izguba spomina, problemi v reševanju težav, problemi z vsakdanjimi opravili, zmedenost z časom in prostorom …

Številni dejavniki tveganja za demenco se prekrivajo z nenalezljivi boleznimi, kot so bolezni srca, sladkorna bolezen in rakava obolenja. Na omenjene bolezni lahko posameznik vpliva s svojim življenjskim slogom. Telesna dejavnost, zdrava prehrana, kakovosten spanec in družbena angažiranost prispevajo k dobremu zdravju možganov in manjšemu tveganju za demenco.

Skušajmo preprečiti demenco, prepoznati njene znake in pomagati tistim, ki zaradi nje potrebujejo našo pomoč.

Nika-Živa Obrul, 4. e,
Nataša Krajnc Zakrajšek

Deli:

Tečaji

Zdravstveni reševalec / zdravstvena reševalka

Prijavite se lahko z elektronsko prijavnico na naši internetni strani.

Lokacija

Nahajamo se na Ipavčevi ulici 10 v neposredni

bližini Splošne bolnišnice Celje. 

Skip to content