OKROGLA MIZA DAR ZA NOVO ŽIVLJENJE

17. novembra 2023

V četrtek, 16. 11. 2023, je v veliki predavalnici na Srednji zdravstveni in kozmetični šoli Celje potekala okrogla miza z naslovom Dar za novo življenje, ki jo je moderirala dijakinja 4. b razreda Špela Potočnik pod mentorstvom profesorja Petra Čepina Tovornika. Tema je bila presaditev organov in tkiv. Gostje okrogle mize so bili prim. Danica Avsec, dr. med., spec. anest., svetnica, namestnica direktorja Zavoda RS za presaditve organov in tkiv Slovenija-transplant, Tina Belej, univ. dipl. kult., dipl. soc., direktorica Javnega zavoda STIK Laško, prejemnica s presajenimi jetri, Majda Šporn, upokojena logopedinja, podporni član Slovenskega društva Transplant, mama sina s presajenim srcem in Janko Kozel, natakar, zaposlen v turizmu, član Slovenskega društva Transplant, prejemnik s presajenim srcem.

Gostje okrogle mize so nam predstavili potek darovanja in sprejemanja organov ter svoje življenjske izkušnje s presaditvijo organa. Govorili so tudi o stiskah in vprašanjih, s katerimi so se srečevali v procesu zdravljenja in po njem.

V okrogli mizi so bili predstavljeni tudi začetki transplantacijske dejavnosti, in sicer da je prva uspešna presaditev s človeka na človeka bila presaditev ledvice leta 1954 v Ameriki. Prav tako pa je bila presaditev ledvice živega darovalca leta 1970 prva presaditev organa v Sloveniji. Transplantacija je ena izmed največjih dosežkov sodobne medicine. Darovanje in zdravljenje s transplantacijo sta močna prepleteni, saj brez darovanja ni transplantacije. Zato je pomembno ozaveščanje in predvsem poučiti ljudi o tej temi, saj se s transplantacijo lahko reši mnogo življenj. Predstavljen je bil tudi Javni zavod Republike Slovenije za presaditve organov in tkiv, ki ga imenujemo Slovenija-transplant. To je nacionalna pristojna organizacija, ki skrbi za delovanje in razvoj področja darovanja in presaditve organov. Slovensko društvo Transplant pa je prostovoljno, samostojno, nepridobitno združenje, v katero se združujejo bolniki s presajenimi organi in tkivi, njihovi svojci, osebe s področja zdravstva in drugi. Slovenija je tudi članica Eurotransplanta.

Od oktobra 2022 po Sloveniji potuje razstava Moja brazgotina, moje življenje, ki se trenutno nahaja pri nas na šoli. Nastala je v sodelovanju med društvi pacientov (Slovensko društvo Transplant, Športno društvo Ditra) in Slovenija-transplantom. Avtor umetniških fotografij je fotograf Miran Juršič. Idejno zasnovo zanjo pa je podala članica društva Anja Garbajs. Ljudje s presajenimi organi so z veliko mero poguma in pozitivne energije povsem razgalili svoje brazgotine, telesa in misli, da bi opravili s tabuji, izrazili hvaležnost in podali ključno sporočilo, da postanemo darovalci in omogočimo življenje.

Tema okrogle mize je zelo pomembna in jo je potrebno poznati. Ob sami pripravi okrogle mize sem pridobila veliko informacij z različnih koncev. Še več pa sem jih izvedela na sami okrogli mizi. Iz konkretnih življenjskih zgodb udeležencev dobiš občutek, ko se začneš zavedati, kako močno je pomembna pomoč med ljudmi.

Špela Potočnik, 4. b

#SZKŠC, #DogajaNaSZKŠC, #OkroglaMizaSZKŠC

Deli:

Tečaji

Zdravstveni reševalec / zdravstvena reševalka

Prijavite se lahko z elektronsko prijavnico na naši internetni strani.

Lokacija

Nahajamo se na Ipavčevi ulici 10 v neposredni

bližini Splošne bolnišnice Celje. 

Skip to content