NAŠI DEBATERJI ODLIČNI V MARIBORU

11. decembra 2023

V soboto, 9. 12. 2023, je na II. gimnaziji Maribor potekalo srednješolsko debatno tekmovanje na državni ravni. Udeležili so se ga tudi dijaki naše šole in se pogumno podali v argumentiranje z gimnazijci iz celotne Slovenije.Tokrat smo imeli kar tri ekipe. Dve (Modrooki, Črnooki) sta sodelovali slovenskem delu, prvič pa smo sestavili angleško ekipo (Moon). Našo šolo so na slovenskem delu tekmovanja izvrstno zastopali Lan Lipnik, Matic Lončar (oba 2B), Tjaša Železnik, Maja Ocvirk (obe 2GB), Lucija Smodej (4B), na angleškem pa Ema Cestnik (3B), Iva Vučić in Nika Napotnik (obe 2B). Naši mentorici sta bili profesorici mag. Karlina Koželj in Jasmina Petek. Dvakrat smo zmagali in osvojili 8 priznanj.

Soočili smo se z raznolikimi in zahtevnimi temami, ki so segale od političnih izzivov do etičnih vprašanj in družbenih dilem. Vse debate so bile  impromptu:

  • Ta zbor bi moral prepovedati AirBnB in njemu podobne modele turističnih namestitev.
  • Ta zbor verjame, da bi Evropska Unija morala uvesti embargo na prodajo orožja Izraelu.
  • Ta zbor moškim ne bi smel dovoliti vodenja političnih strank.

Tekmovanje je potekalo v treh debatnih krogih. Debate so trajale vsaj eno uro, sledila pa razprava med ekipami in ocenjevalci, ki so ocenjevali prepričljivost argumentov, strukturiranost govora in sposobnost prepričevanja. Bile so kakovostne, z izjemnimi in živahnimi argumenti ter odlično strukturiranimi govori. Vzdušje med tekmovanjem je bilo živahno, vsi pa smo zagnano sodelovali, kar je dodalo poseben čar vsaki debati.

Kot novinka med debaterji sem bila prevzeta nad energijo in vzdušjem. Čutiti je bilo mešanico vznemirjenja in treme, saj sem prvič stopila v svet debate na tako visoki ravni. Občudovala sem spretnost tekmovalcev, kako so s strastjo in znanjem zastopali svoja stališča. Atmosfera v dvorani je bila navdušujoča, zato si želim še veliko takšnih priložnosti za razvijanje svojih spretnosti v javnem nastopanju in debati. Vodstvu šole se tudi tokrat vsi zahvaljujemo za podporo.

Nika Napotnik, 2. B

#SZKŠC, #DogajaNaSZKŠC, #DebataNaSZKŠC

Deli:

Tečaji

Zdravstveni reševalec / zdravstvena reševalka

Prijavite se lahko z elektronsko prijavnico na naši internetni strani.

Lokacija

Nahajamo se na Ipavčevi ulici 10 v neposredni

bližini Splošne bolnišnice Celje. 

Skip to content