LITERARNO SREČANJE Z DR. ROBERTOM SIMONIŠKOM

11. maja 2022

                                                                                                                 » Ne ceste ne oblakov

                            ne bom delil z nikomer.

                            Šel bom do vrha in višje.«

(R. Simonišek, Ustaljen sredi ničesar)

Letošnje literarno srečanje na Srednji zdravstveni in kozmetični šoli Celje je bilo letos še posebej slavnostno, saj je bilo to že naše 20. po vrsti. Tako kot leta 2001, ko smo dogodek izpeljali prvič, še kot gostje v Celjskem mladinskem centru, saj na stari šoli ni bilo primernega prostora, smo tudi letošnje srečanje izvedli v sodelovanju z dr. Zoranom Pevcem.  

Dogodek je dokaz spoštovanja, ki ga na šoli gojimo do bralne kulture. Gospa ravnateljica Katja Pogelšek Žilavec tradicionalno spregovori o pomenu branja in literarnega ustvarjanja v dijaškem obdobju za posameznikov vsestranski življenjski razvoj.

Na prireditvi smo podelili pohvale in knjižne nagrade za sodelovanje na 3. internem literarnem natečaju Moja misel, kjer je s pesmijo Midva, zmagala dijakinja Nina Kelner, 4.d. Njena pesem je našo šolo predstavljala na literarnem natečaju mala Veronika 2022.

Pohvale smo podelili tudi našim Glogovcem (vokalno-instrumentalna skupina na šoli), dijakinjam in dijaku, ki letos zaključujejo šolanje.

V osrednjem delu prireditve je dr. Zoran Pevec v sproščenem pogovoru duhovito in zanimivo predstavil pesnika, pisatelja, prevajalca, kritika, kustosa ter esejista, ki je prejel že dve Rožančevi nagradi, dr. Roberta Simoniška. Priznani književnik je pozornost dijakov pritegnil z iskrenim in šaljivim obujanjem spominov na gimnazijska leta, ko je bil najpomembnejši dan v tednu četrtek, saj je le-ta naznanjal petek, ki je bil dan za druženje. Celoten pogovor je bil neke vrste filozofsko predavanje o ustvarjanju v umetnosti, o pomenu svobode, kako težko in pogumno je pravzaprav ostati unikaten, samosvoj, saj so mediji tisti, ki diktirajo umetniške trende in prakse. Dr. Simonišek ni samo izvrsten književnik, je tudi dr. umetnostne zgodovine, kustos odmevnih umetniških razstav po Sloveniji, letošnji kustos slovenskega paviljona 59. beneškega bienala. Kot izjemen pripovednik je za svoja kritična razmišljanja prejel že dve Rožančevi nagradi za esejistiko. V pogovoru je nakazal, kakšne misli so zbrane v zadnji nagrajeni knjigi esejev Pejsaži, ki predstavljajo zrelo, poglobljeno pisanje o umetnikih in umetniškem ustvarjanju.

Za glasbeno poslastico so poskrbeli naši glasbeniki Ema Marija Marković, 4.a, Ema Štigl, 4.kta, Žan Reštigorac 4.d, Andraž Bastelj, 3.e, pod mentorstvom profesorja Danijela Berdena.

Do prihodnjega literarnega srečanja se poslavljamo tudi mi z mislijo dr. Simoniška: »Človek je bitje, ki zbira in nosi v sebi nasprotja. Ni fiksen, temveč vseskozi odprt in razvijajoč se unikum, tako rekoč sodoben umetniški projekt.« (Pejsaži)

Mentorici Literarnega srečanja: Suzana Kastelic, prof. in Petra Mrzdovnik, prof.

foto: Ana Košak, 4.d in Danijel Berden, prof.

Deli:

Tečaji

Zdravstveni reševalec / zdravstvena reševalka

Prijavite se lahko z elektronsko prijavnico na naši internetni strani.

Lokacija

Nahajamo se na Ipavčevi ulici 10 v neposredni

bližini Splošne bolnišnice Celje. 

Skip to content