50. OBLETNICA ZDRUŽENJA MULTIPLE SKLEROZE SLOVENIJE

30. maja 2023

27. maja 2023 smo dijaki 2. fb Lea Bincl in Ajla Smajlović, 3. b David Crnković, Ana Čadej, Sabina Čujež, Almira Gajraku, Brina Jelen, Raife Kadrija, Elvisa Kurtović, Danica Maleš, Irma Mrkonjić, Špela Potočnik, Mia Radiković Sladnjak, Lucija Smodej, Aljoša Škrinjar, Neža Tominšek in Svit Vorina ter Hana Huber, 3. d udeležili slavnostne akademije ob 50. obletnici Združenja multiple skleroze Slovenije, ki je potekala v dvorani Golovec. Na dogodku so bili prisotni člani in njihovi domači iz podružnic s celotne Slovenije. Vsak od dijakov je bil dodeljen določeni podružnici, kjer je bil zadolžen za pomoč udeležencem.

Dan se je začel s spoznavanjem novih ljudi. Dijaki smo marsikateri osebi polepšali dan z nasmehom in prijaznostjo. Ker smo na zdravstveni šoli, se veliko bolj zavedamo, kako pomembno je spoštovanje, empatija in nasmeh do malo drugačnih ljudi. Dijaki smo osebe pospremili na stranišče in jim pri tem pomagali. Spoznali smo tudi zelo veliko različnih pripomočkov in se naučili uporabljati tricikle. Anja Križnik Tomažin, ki je vodila prireditev, je na začetku prebrala nagovor častne pokroviteljice dogodka predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar. Pozdravil nas je tudi župan Mestne občine Celje Matija Kovač. Nato je imel govor predsednik Združenja multiple skleroze Pavel Kranjc, ki s to boleznijo živi že 47 let. Poudaril je, da multipla skleroza ni ovira za polno življenje in nadaljevanje poklicnega življenja. Sledil je ogled video posnetkov, ki so predstavljali zgodbe ljudi s to boleznijo in njihova življenja. Po končanih posnetkih je sledil še govor dr. Alenke Horvat. Sledila je podelitev priznanj in diplom za posameznike iz podružnic ter razrez torte za proslavitev 50-letnice.

Sledilo je kosilo. Dijaki smo po njem pomagali pospravljati krožnike in kozarce ter razdelili torto. Ugotovili smo, da nam je tudi to šlo kar od rok. Osebe so bile zelo vesele, saj smo jim posvetili svoj čas, si izmenjali zgodbe in jih nasmejali. Nekateri se danes še kar ne zavedajo, da lahko nasmeh spremeni celi dan osebi.

Pravijo, da bolezen ni izbira. Torej tudi multipla skleroza ne. Ko izbere, izbere za vse življenje. Poslanstvo združenja je omogočati enake možnosti na področjih izobraževanja, varstva, zaposlovanja, zdravstva …

Zavedati se moramo, kako pomembno je zdravje. Po tem dogodku smo spoznali, kako srečni smo lahko, da smo trenutno v normalnem zdravem stanju in da lahko ta bolezen zelo spremeni življenje. Zato cenimo vsako minuto življenja in jo dobro izkoristimo.

Na tem dogodku je bil tudi naš mentor prof. Peter Čepin Tovornik, kateremu se iskreno vsi zahvaljujemo za nova spoznanja in izkušnjo.

Brina Jelen, 3. b

#SZKŠC, #DogajaNaSZKŠC

Deli:

Tečaji

Zdravstveni reševalec / zdravstvena reševalka

Prijavite se lahko z elektronsko prijavnico na naši internetni strani.

Lokacija

Nahajamo se na Ipavčevi ulici 10 v neposredni

bližini Splošne bolnišnice Celje. 

Skip to content