Literarno-umetnostna ekskurzija v Ljubljano, Prekmurje in Škofjo Loko/Visoko

30. maja 2023

V ponedeljek, 329. 5. 2023, so se dijaki 1. letnikov programov ZN in KT odpravili na literarno-umetnostno ekskurzijo.

Trije razredi so se odpeljali v Ljubljano, kjer so si najprej ogledali Vodnikovo domačijo v Šiški. V njej se je rodil duhovnik, nato pa gimnazijski profesor  in pesnik Valentin Vodnik. Potem je sledil voden ogled po Ljubljani. Spoznali so, kje je Plečnikovo tromostovje s Prešernovim spomenikom, mestna hiša z Robbovim vodnjakom, Vodnikov spomenik, Plečnikova tržnica, NUK in Križanke, Kongresni trg, cerkev v Trnovem, kjer je France Prešeren spoznal Primičevo Julijo ter Trg republike s parlamentom in Cankarjevim domom. Na koncu so se dijaki skozi Tivolski park povzpeli na Rožnik, kjer je Ivan Cankar preživljal zadnja leta življenja in napisal kar nekaj del.

Dva razreda sta se odpravili v Prekmurje, najbolj vzhodno pokrajino Slovenije, ki se je po prvi svetovni vojni priključila slovenskemu ozemlju. Prekmurske ravnice in njene ljudi je najbolje opisoval in o njih pripovedoval pisatelj Miško Kranjec. Zato so si ogledali njegovo hišo v Veliki Polani. V Lendavi so se povzpeli na 53 m visok razgledni stolp Vinarium, ki omogoča razgled v kar štiri države: Slovenijo, Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško. Odpravili so se tudi na Lendavski grad, kjer so si med drugim lahko ogledali razstavo del ameriškega pop-art umetnika Andya Warhola. V Bogojini je največji slovenski arhitekt Jože Plečnik v tridesetih letih prejšnjega stoletja preuredil cerkev Gospodovega vnebovzetja. Postanek je bil tudi ob Bukovniškem jezeru, kjer je izvir svetega Vida, ki ozdravlja oči in energetske točke. Ogledali so si tudi središče osrednjega mesta Prekmurja Murske Sobote.

Trije razredi pa so se odpravili v srednjeveško Škofjo Loko, prizorišče dogajanja dramskega dela očeta Romualda Škofjeloški pasijon. V škofjeloškem gradu so dijaki podrobneje spoznali ob muzejskih razstavah zgodovino mesta, ki je bilo v lasti freisinških škofov, ki so nam dali prvo slovensko besedilo Brižinski spomeniki. Nato so se odpravili v Visoko v Poljansko dolino. Ogledali so si dvorec Ivana Tavčarja in s tem počastili njegovo leto. Dve mogočni kmetiji Kalanovih sta bili tudi glavno prizorišče romana Visoška kronika.

#SZKŠC, #LiterarnaEkskurzijaSZKŠC, #DogajaNaSZKŠC

Deli:

Tečaji

Zdravstveni reševalec / zdravstvena reševalka

Prijavite se lahko z elektronsko prijavnico na naši internetni strani.

Lokacija

Nahajamo se na Ipavčevi ulici 10 v neposredni

bližini Splošne bolnišnice Celje. 

Skip to content