PRVO TEKMOVANJE NAŠIH DEBATERJEV

23. oktobra 2023

Sobotno jutro, 21. 10.2023. Nestrpno pričakovanje prvega tekmovanja, Člani Debatnega kluba smo se odpravili v Kranj, kjer smo z dvema ekipama sodelovali na državnem debatnem tekmovanju. Udeležili so se ga Tjaša Železnik (2. GB), Maja Ocvirk (2.GB), Lan Lipnik (2. B), Imran Jusufović (2. FB), Amir Alić (2. GB), Ema Cestnik (3. B). Matic Lončar in Iva Vučić (oba 2. B) pa sta se udeležila delavnice za začetnike. Naša mentorica je bila mag. Karlina Koželj. Znana debatna trditev na turnirju je bila S kohezijsko politiko bi morali spodbujati uvedbo obvezne prakse v srednješolske programe, vključno s splošnimi gimnazijskimi programi, druga pa je bila impromptu Ta zbor, kot učitelj, bi svojim dijakom dovolil uporabo spletnih inteligentnih klepetalnikov (ChatGPT-om) in ostalih orodij umetne inteligence. Za prvo smo se skupaj pripravljali že doma, za drugo pa smo imeli eno uro časa za pripravo našega primera.

V Kranj smo prispeli ob 9. uri. Po registraciji smo imeli prvi debatni krog. Naši nasprotniki so bili iz Druge gimnazije Maribor. Medtem sva se Iva in Matic udeležila debatne delavnice za začetnike. Po prvem krogu smo si privoščili odlično pripravljeno kosilo, nato pa odhiteli na drugi debatni krog in delavnice. Tema drugega kroga je bila enaka. Na delavnicah smo prisluhnili odlični debati med ekipama Mexican capybaras in GCC1, se nato posvetovali s sodnikom o debati ter spoznali osnovna pravila. Medtem so naši tekmovalci sodelovali v tretjem krogu. Ta debata je bila impromptu. Dosegli smo dve zmagi.

Po tekmovanju smo se zbrali pred šolo, izmenjali svoje občutke o edinstveni izkušnji in ugotovili, da nam je bilo všeč. Nato smo se odpravili domov. Prvi turnir je bil za vse nova in zanimiva izkušnja. Poudariti moramo, da smo edina šola, ki se je udeležila tekmovanja, ki ni gimnazija, zato ima naše sodelovanju pri tem projektu toliko večjo težo. Sodelovale so še Gimnazija Bežigrad, Druga Gimnazija Bežigrad, Gimnazija Celje – Center, I. gimnazija v Celju, Gimnazija Kranj, idr.

Verjamemo, da je debata več kot le obšolska dejavnost. Omogoča razvoj kritičnega mišljenja, retorične sposobnosti, samozavest in samopodobo. Zato se iskreno zahvaljujemo se vodstvu šole, ki nam je omogočilo to neprecenljivo izkušnjo.

Pripravila: Iva Vučić, 2. B

#SZKŠC, #DebataSZKŠC

Deli:

Tečaji

Zdravstveni reševalec / zdravstvena reševalka

Prijavite se lahko z elektronsko prijavnico na naši internetni strani.

Lokacija

Nahajamo se na Ipavčevi ulici 10 v neposredni

bližini Splošne bolnišnice Celje. 

Skip to content