Sodelovanje z Centrom za duševno zdravje odraslih (CDZO)  Zdravstvenega doma Celje

10. junija 2024

Prvi teden v juniju, 3.6.2024 do 10.6.2024, so vsakodnevno potekala predavanja Centra za duševno zdravje odraslih (CDZO) Zdravstvenega doma Celje v sklopu praktičnega pouka za dijake 3. letnikov programa Tehnik zdravstvene nege v predavalnici Zdravstvenega doma Celje.

Z letošnjim šolskim letom 2023/2024, se je prvič na povabilo k sodelovanju prostovoljno odzval Center za duševno zdravje odraslih (CDZO), ki deluje od leta 2019 z namenom, da se posameznik z duševnimi težavami, zdravi čim bolj v svojem domačem okolju, da so vključeni njihovi svojci, zato izvajajo obiske tudi na domu. Samo delovanje centra sta nam odlično predstavili Ga. Suzana Vrenko, dipl. m. s, in pa Ga. Ana Marina Palčnik, dipl. del. terapevtka, ki v omenjenem centru delujejo že od same vzpostavitve tega centra in imajo res ogromno izkušenj.

Predstavili sta nam, kam se lahko obrne posameznik z duševnimi težavami ali njegov svojec, ki čuti da potrebuje pomoč in ima duševno stisko. K njim lahko pokličejo ali pridejo na obravnavo brez napotnice. Strokovni tim (CDZO) sestavljajo: zdravnik specialist psihiatrije, specialisti klinične psihologije  / psihologi, diplomirane medicinske sestre, socialni delavci, delovni terapevti, patronažna medicinska sestra delujoča v posamezni občini. Predstavili sta nam tudi vlogo medicinske sestre pri duševnem pacientu, ki mora delovati zdravstveno – vzgojno, uči o zdravemu življenjskemu slogu, opravlja podporne pogovore s pacienti in njihovimi svojci, izvaja terapevtske postopke (aplikacija terapije, dostava zdravil, odvzem materialov), izvaja nadzor nad jemanjem zdravil. Na primerih iz prakse sta nam anonimno prikazali primere duševnih boleznih, dolgotrajne zlorabe alkohola, spolne zlorabe, ter pojasnili stiske in dolgoročne posledice posameznika ter posledice prenehanja jemanja zdravil, posledice zlorabe staršev ali svojcev v otroštvu itd.  

Vsaka duševna stiska še ni bolezen!

Vsakdo občasno doživlja skrbi, negotovost, tesnobo, dvom, frustracijo, žalost ter celo vrsto drugih neprijetnih čustev in občutkov. To še ne pomeni, da je z nami nekaj narobe. V stresnih situacijah je povsem običajno, da se nanje tako odzovemo. Ko pa tovrstna čustva vztrajajo in si pri njih ne znamo ali ne moremo pomagati sami, pa je dobro, da poiščemo strokovno pomoč in jim ne dovolimo, da napredujejo v duševno motnjo ali bolezen.

Mentorici: Marjetka Knafelc, Marija Mojca Vrenko

#SZKŠC, #DogajaNaSZKŠC, #SZKŠCinOKOLJE

Deli:

Tečaji

Zdravstveni reševalec / zdravstvena reševalka

Prijavite se lahko z elektronsko prijavnico na naši internetni strani.

Lokacija

Nahajamo se na Ipavčevi ulici 10 v neposredni

bližini Splošne bolnišnice Celje. 

Skip to content