25. marec, dan evropskih avtorjev

27. marca 2024

Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, Javna agencija za knjigo Republike Slovenije in Andragoški center Slovenije se letos drugič pridružujejo pobudi Evropske komisije za praznovanje dneva evropskih avtorjev.

         Dan evropskih avtorjev je pobuda, s katero želijo mlajše generacije dodatno spodbuditi k branju knjig ter jim pomagati odkriti raznolikost evropske literature. Namen praznovanja je ozaveščati otroke in mlade, kako pomembne so knjige in kako lahko branje kakovostne literature prispeva k njihovemu celostnemu razvoju.

        Evropska komisija na dan evropskih avtorjev priporoča različne bralne dejavnosti. Na naši šoli smo se pobudi pridružili pri pouku jezikov in v šolski knjižnici.

Pri pouku angleščine so naše profesorice in dijaki glasno brali knjige evropskih avtorjev. Profesorica Irena Kragel je v razredu predstavila knjigo Picture of Dorian Gray, z dijaki je pokomentirala tudi odlomke iz filma, ki je nastal po knjigi.

          V šolski knjižnici smo 5. šolsko uro izvedli bralni dogodek ob knjigi Nočni vlak v Lizbono, ki jo je napisal nemški pisatelj Pascal Mercier. O izjemni filozofski mojstrovini je z dijaki 1. gb razmišljala profesorica dr. Andreja Grobelšek.

»So ljudje, k berejo, in so tisti drugi. Ali je bil nekdo bralec ali nebralec – to si hitro opazil. Med ljudmi ni bilo večje razlike od te. Ljudje so se čudili, kadar je to rekel, in marsikdo je zmajeval z glavo nad takšnim čudaštvom. Toda bilo je tako. Gregorius je vedel. Vedel je.«

           V knjižnici bo do 23. aprila možen ogled razstave o nominirancih za evropsko nagrado za književnost. Razstavo je pripravila knjižničarka Tanja Arh.

Do 23. aprila, svetovnega dneva knjige, lahko dijaki samostojno ali v razredih rešujete nagradni kviz, ki je vezan na letošnje evropske nominirance. Kot zanimivost pa vas vabimo še na ogled knjig, ki jih priporočajo naše profesorice in profesorji.

Povezava na kviz: https://wordwall.net/resource/70691114

Aktiv tujih jezikov in šolska knjižnica vam želita obilo bralnih užitkov ob spoznavanju in prebiranju evropskih avtorjev.

Deli:

Tečaji

Zdravstveni reševalec / zdravstvena reševalka

Prijavite se lahko z elektronsko prijavnico na naši internetni strani.

Lokacija

Nahajamo se na Ipavčevi ulici 10 v neposredni

bližini Splošne bolnišnice Celje. 

Skip to content